Sjuksköterskor - läkarnas osynliga IT-support
Vad gör vårdens IT-system med sjuksköterskornas jobb? Om det handlar ny forskning som kan bidra till bättre arbetsmiljö.
Den goda digitala arbetsmiljön har fungerande teknik: tekniken kraschar inte, den är snabb, säker och stabil.
I en god digital arbetsmiljö fungerar digitala enheter som datorer, smartphones och läsplattor utan problem. De har hög driftsäkerhet vilket betyder att de är stabila och varken kraschar eller fryser mitt i arbetet. Dessutom ska enheterna och nätverket vara snabba för att det ska upplevas som välfungerande. De digitala enheterna och deras tillbehör såsom bildskärm, tangentbord och mus, ska vara ergonomiskt utformade – det vill säga lätta att hantera fysiskt och lätta att läsa på.
Där digitala verktyg används ska det finnas rätt sorts sladdar, kopplingar och andra tillbehör som krävs för arbetet. Skrivare, nätverk och andra delar ska inte strula. Krånglar en hårdvara ska den snabbt bytas ut eller lagas. Om centrala och verksamhetskritiska system kraschar ska det finnas reservlösningar eller backup-system som kan ersätta dem.
I en god digital arbetsmiljö är digitala verktyg pålitliga rent tekniskt. När tekniken fungerar som den ska, då tänker användarna oftast inte på den. När tekniken inte fungerar kan den skapa stress, frustration och vara ett arbetsmiljöproblem.
När tekniken fungerar är den
När tekniken strular
Teknik som inte fungerar minskar medarbetarnas kontroll. Tankarna behöver då riktas mot problem som inte tillhör arbetsuppgifterna. Inträffar problemet dessutom i en belastande situation är chansen stor att de blir stressade.
En digital skyddsrond är ett hjälpmedel för att systematiskt undersöka och förebygga risker i den digitala arbetsmiljön. Med skyddsronden kan ni också identifiera styrkor som ni vill bevara eller vidareutveckla.
Här finns artiklar om hur andra har arbetat med den digitala arbetsmiljön. Kanske är det något som kan ge er inspiration?
Vad gör vårdens IT-system med sjuksköterskornas jobb? Om det handlar ny forskning som kan bidra till bättre arbetsmiljö.
Var går gränsen mellan arbete och fritid? Behöver det ens finnas en sådan gräns? Och hur kan arbetskamrater och chefer hjälpas åt så att alla mår bra även om de har olika gränser? Arbetslivsforskaren Kristina Palm har tips som bygger på pågående forskning.